Domowe lody z truskawek (+ kiwi oraz mojito)
Lato w pełni, upały dają w kość i jedyne, co przychodzi mi do głowy, to - LODY! Ale najlepiej takie orzeźwiające, nie za słodkie, pyszne, no i zdrowe... Jak to zrobić? Bardzo prosto! Należy samemu zrobić domowe lody na patyku. Wystarczy zmiksować ulubione składniki, wypełnić foremki, włożyć do zamrażarki i po kilku godzinach delektować się najlepszymi domowymi lodami! Dziś podaję wyjątkowo aż dwa (!) przepisy na moje lody - tym razem coś dla fanów kwaśnych smaków.
Domowe lody na patyku skradły moje serce od razu. I chyba nikogo to nie dziwi, bo przecież wszyscy lubimy lody. I wszyscy lubimy, gdy coś jest zdrowe i smaczne (nie uwierzę, że ktoś tak nie ma!). Lody z truskawek bez dodatku cukru, a także bez mleka są świetną alternatywą dla kupnych mrożonek i biją je na głowę.
Dziś w roli głównej - lody z truskawek i kiwi oraz lody mojito z truskawkami.
Do tych pierwszych potrzebujemy:
Truskawki opłukuję, odcinam szypułki, wrzucam do blendera. Kiwi obieram, dorzucam do truskawek. Jeśli mam dojrzałego banana i ochotę na coś słodszego, dodaję i niego. Miksuję na gładko. Przelewam do foremek, wkładam do zamrażarki na przynajmniej 4 godziny.
Do lodów o smaku mojito potrzebne są:
Truskawki myję i odcinam szypułki. Kroję w plasterki. W blenderze miksuję cytrynę, limonkę, umyte listki mięty, wodę i ksylitol. W foremkach układam truskawki. Przelewam do nich zawartość blendera, zamykam i wkładam do zamrażarki. Po 4 godzinach zajadam idealnie kwaśne i orzeźwiające lody.
Domowe lody z truskawek to idealny sposób na upalne letnie dni! A jakie są Wasze sposoby na radzenie sobie z wysoką temperaturą?
Domowe lody na patyku skradły moje serce od razu. I chyba nikogo to nie dziwi, bo przecież wszyscy lubimy lody. I wszyscy lubimy, gdy coś jest zdrowe i smaczne (nie uwierzę, że ktoś tak nie ma!). Lody z truskawek bez dodatku cukru, a także bez mleka są świetną alternatywą dla kupnych mrożonek i biją je na głowę.
Dziś w roli głównej - lody z truskawek i kiwi oraz lody mojito z truskawkami.
Do tych pierwszych potrzebujemy:
- 3 garście truskawek
- 2 dojrzałe kiwi
- opcjonalnie: nieduży dojrzały banan
Truskawki opłukuję, odcinam szypułki, wrzucam do blendera. Kiwi obieram, dorzucam do truskawek. Jeśli mam dojrzałego banana i ochotę na coś słodszego, dodaję i niego. Miksuję na gładko. Przelewam do foremek, wkładam do zamrażarki na przynajmniej 4 godziny.
Do lodów o smaku mojito potrzebne są:
- kilka dużych truskawek
- sok z 1 cytryny
- sok z 1 limonki
- pół garści listków mięty
- pół szklanki wody gazowanej
- opcjonalnie: łyżeczka ksylitolu
Truskawki myję i odcinam szypułki. Kroję w plasterki. W blenderze miksuję cytrynę, limonkę, umyte listki mięty, wodę i ksylitol. W foremkach układam truskawki. Przelewam do nich zawartość blendera, zamykam i wkładam do zamrażarki. Po 4 godzinach zajadam idealnie kwaśne i orzeźwiające lody.
Domowe lody z truskawek to idealny sposób na upalne letnie dni! A jakie są Wasze sposoby na radzenie sobie z wysoką temperaturą?
Komentarze
Prześlij komentarz
Zaciekawiłam? Zainspirowałam? Masz pytania albo chcesz wyrazić swoją opinię? Napisz, będzie mi bardzo miło!