Wegańskie lody chałwowe

Chałwę lubiłam od zawsze, choć jej słodki smak czasem był aż mdły. Jednak gdy w moje ręce wpadło tahini, na nowo zakochałam się w sezamowym aromacie. A jako że jest lato i najczęstszą temperaturą moich posiłków jest ta zbliżona do zera - powstały lody chałwowe! Prosty przepis, tylko dwa składniki, bez dodatku cukru, a pełnia smaku i to jakiego! Zdecydowanie jeden z moich faworytów, jeśli chodzi o domowe lody.



Po lodach na patyku przyszła pora na lody o kremowej konsystencji - te są zdecydowanie bardziej sycące. Ale gdybym miała wybierać, które z nich wolę bardziej - miałabym niemały problem. Całe szczęście można jeść i te, i te!

Przepis na lody chałwowe to po prostu modyfikacja przepisu na lody z bananów, które zna już chyba każdy. To znaczy, że prościej już być nie może. A także że nie ma w nich dodatkowego cukru, laktozy, żadnych produktów odzwierzęcych ani glutenu. Innymi słowy - jestem na TAK!

Składniki:
  • 1 duży bardzo dojrzały banan
  • 3-4 łyżki tahini
Banana obieram i kroję na kawałki o długości ok. 3 cm. Wkładam do plastikowego pojemnika, woreczka albo owijam folią. Wkładam do zamrażarki na 3 godziny.
Po tym czasie banana wrzucam do blendera, dodaję tahini i blenduję. Trzeba być cierpliwym i często zbierać silikonową łopatką to, co zgromadziło się na ściankach. Po paru minutach otrzymuję idealną kremową konsystencję.
Najlepsze są świeżo zrobione, ale można je trzymać w zamrażarce - wtedy nie będą jednak tak kremowe, a bardziej sorbetowe. Cały czas jednak pyszne!



Do moich lodów dorzuciłam tym razem borówki z ogródka i jeszcze trochę tahini do smaku. Jak dla mnie - deser idealny!

Zjedlibyście lody o smaku chałwy? :)

Komentarze

  1. Muszę wypróbować! Dobre jest też połączenie banan+gorzkie kakao lub banan+liście mięty lub banan+truskawki (również mrożone) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miętowe i truskawkowe już próbowałam, są super! Z kakao też, ale jakoś są dla mnie za bardzo bananowe wtedy :D ale jak dodaję namoczone daktyle to jest super ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Zaciekawiłam? Zainspirowałam? Masz pytania albo chcesz wyrazić swoją opinię? Napisz, będzie mi bardzo miło!

Popularne posty z tego bloga

Pizza bezglutenowa - spód do pizzy z cukinią

Ciasto mandarynkowe - bez glutenu, bez laktozy

Bezglutenowy tort cytrynowy z białą czekoladą i malinami

Zdrowe tiramisu w formie kuleczek

zBLOGowani.pl