Omlet z cukinią, suszonymi pomidorami i oregano

Jajka, jajecznice, omlety - tak niektórzy widzą śniadania idealne! I ja lubię je zjadać razem z pierwszymi promieniami słońca. Lubię je też urozmaicać. Tym razem do mojego omleta na śniadanie wpadła sezonowa cukinia i kilka suszonych pomidorów, które dodały nieco słodko-kwaśnego i słonego smaku. Zrobienie omleta na śniadanie to pomysł pyszny i szybki! I daje ogrom możliwości.




Za to właśnie uwielbiam jajka - wystarczy mieć je dwa, dodać kilka dodatków i otrzymuje się za każdym razem niezwykłe danie. Warto eksperymentować i próbować różnych przepisów. Dziś dzielę się jednym z nich, który uważam za naprawdę udaną próbę. Pomidory i oregano powodują, że omlet przypomina w smaku pizzę, a cukinia wszystko świetnie uzupełnia, dodając przy okazji kolejną porcję warzyw.




Składniki: (na dwa nieduże omlety)

  • 2 jajka
  • ok. 5 cm cukinii
  • 3 suszone pomidory
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • łyżka mąki gryczanej
  • szczypta soli i suszonego oregano

Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję jajka, mąkę, siemię, sól i oregano. Dobrze mieszam. Osobno kroję pomidory w niedużą kostkę.
Omlety smażę z dwóch stron na delikatnie natłuszczonej patelni. Staram się ciasto podzielić na równe połówki. Pomidory dorzucam, gdy porcję ciasta wyleję już na patelnię.



No i śniadanie gotowe!
Kto też uwielbia omlety na śniadanie? Jakie dodajecie dodatki? :)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza bezglutenowa - spód do pizzy z cukinią

Ciasto mandarynkowe - bez glutenu, bez laktozy

Bezglutenowy tort cytrynowy z białą czekoladą i malinami

Zdrowe tiramisu w formie kuleczek

zBLOGowani.pl