Bezglutenowe wrapy gryczane
Któż nas nie lubi wrapów? Są świetną alternatywą dla kanapek, fajnie je jeść na śniadanie, lunch albo kolację. Mam w swoim repertuarze kilka przepisów na bezglutenowe wrapy; tym razem padło na te z mąki gryczanej - czyli moje ulubione.
Wrapy gryczane można traktować też jak naleśniki - tak naprawdę nie wiem, która nazwa lepiej do nich pasuje. Ale najważniejsze, że są smaczne, bez glutenu, bez laktozy, a przy okazji robi się je bardzo szybko!
A oto przepis na bezglutenowe wrapy gryczane:
Składniki: (na 3 sztuki)
Jajko rozkłócam, dodaję mąkę, sól i przyprawy. Dobrze mieszam, a następnie dolewam wodę. Z reguły tyle, żeby ciasto przypominało te na naleśniki. Smażę na suchej patelni, pod przykryciem. Można jednak dodać odrobinę oleju.
Tę wersję wrapów lubię, ponieważ są bardzo wdzięczne - nie rozpadają się, są elastyczne, więc można pofolgować sobie z nadzieniem. Poza tym do wrapów gryczanych pasuje wiele dodatków. Tym razem postawiłam na moją pastę z bobu (przepis tutaj), sałatę prosto z ogródka i tahini. Wyszło pysznie!
Z czym Wy byście zjedli takie wrapy? :)
Wrapy gryczane można traktować też jak naleśniki - tak naprawdę nie wiem, która nazwa lepiej do nich pasuje. Ale najważniejsze, że są smaczne, bez glutenu, bez laktozy, a przy okazji robi się je bardzo szybko!
A oto przepis na bezglutenowe wrapy gryczane:
Składniki: (na 3 sztuki)
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki gryczanej
- szczypta soli
- kilka łyżek wody (4-5 lub więcej, w zależności od konsystencji, którą chcemy uzyskać)
- ewentualne przyprawy - u mnie szczypta oregano i szczypta chlorelli (stąd nieco zielony kolor)
Jajko rozkłócam, dodaję mąkę, sól i przyprawy. Dobrze mieszam, a następnie dolewam wodę. Z reguły tyle, żeby ciasto przypominało te na naleśniki. Smażę na suchej patelni, pod przykryciem. Można jednak dodać odrobinę oleju.
Tę wersję wrapów lubię, ponieważ są bardzo wdzięczne - nie rozpadają się, są elastyczne, więc można pofolgować sobie z nadzieniem. Poza tym do wrapów gryczanych pasuje wiele dodatków. Tym razem postawiłam na moją pastę z bobu (przepis tutaj), sałatę prosto z ogródka i tahini. Wyszło pysznie!
Z czym Wy byście zjedli takie wrapy? :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Zaciekawiłam? Zainspirowałam? Masz pytania albo chcesz wyrazić swoją opinię? Napisz, będzie mi bardzo miło!