Najprostsze placuszki serowo-bananowe. Bez glutenu, bez cukru
Początek tygodnia witam przepisem na placuszki serowo-bananowe. Są pyszne, mięciutkie, nie za słodkie, idealne na śniadanie! Jeśli macie ochotę na coś à la pancakes i to w dodatku bez glutenu i bez dodatku cukru - ten przepis jest dla was. Robi się je szybko i łatwo, więc będą też dobrą opcją na śniadanie na ostatnią chwilę.
Do przygotowania placuszków potrzebnych jest tylko kilka składników. Podaję proporcje na jedną osobę (ok. 4 sztuki), dla większej liczby głodnych wystarczy je pomnożyć.
Do przygotowania placuszków potrzebnych jest tylko kilka składników. Podaję proporcje na jedną osobę (ok. 4 sztuki), dla większej liczby głodnych wystarczy je pomnożyć.
- pół banana
- ok. dwie łyżki twarogu
- płaska łyżka mąki ryżowej
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka soku z cytryny
- ewentualne dodatki, ale ja lubię nawet bez niczego
Banana rozgniatam na puree i dobrze mieszam z pozostałymi składnikami. Smażę na nie za mocnym ogniu, aż będą złociste z dwóch stron. Ja robiłam to na suchej patelni, ale można dodać odrobinę oleju lub masła.
Placuszki są bardzo miękkie i delikatne, a słodycz z banana razem z sernikowym smakiem twarogu to sposób na idealne rozpoczęcia dnia!
Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Zaciekawiłam? Zainspirowałam? Masz pytania albo chcesz wyrazić swoją opinię? Napisz, będzie mi bardzo miło!