Najprostsze placuszki serowo-bananowe. Bez glutenu, bez cukru

Początek tygodnia witam przepisem na placuszki serowo-bananowe. Są pyszne, mięciutkie, nie za słodkie, idealne na śniadanie! Jeśli macie ochotę na coś à la pancakes i to w dodatku bez glutenu i bez dodatku cukru - ten przepis jest dla was. Robi się je szybko i łatwo, więc będą też dobrą opcją na śniadanie na ostatnią chwilę.



Do przygotowania placuszków potrzebnych jest tylko kilka składników. Podaję proporcje na jedną osobę (ok. 4 sztuki), dla większej liczby głodnych wystarczy je pomnożyć.

  • pół banana
  • ok. dwie łyżki twarogu
  • płaska łyżka mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka soku z cytryny
  • ewentualne dodatki, ale ja lubię nawet bez niczego
Banana rozgniatam na puree i dobrze mieszam z pozostałymi składnikami. Smażę na nie za mocnym ogniu, aż będą złociste z dwóch stron. Ja robiłam to na suchej patelni, ale można dodać odrobinę oleju lub masła. 


Placuszki są bardzo miękkie i delikatne, a słodycz z banana razem z sernikowym smakiem twarogu to sposób na idealne rozpoczęcia dnia! 

Smacznego! :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza bezglutenowa - spód do pizzy z cukinią

Ciasto mandarynkowe - bez glutenu, bez laktozy

Bezglutenowy tort cytrynowy z białą czekoladą i malinami

Zdrowe tiramisu w formie kuleczek

zBLOGowani.pl