Owsiany chlebek z melasą i chia - bez glutenu, wegański

Płatki owsiane można jeść pod naprawdę wieloma postaciami! Każdy z pewnością nie raz zajadał się ciasteczkami owsianymi albo śniadaniową owsianką. Płatki warto dodawać także do chleba albo pójść jeszcze dalej i zrobić z nich chleb. Właśnie taki owsiany chlebek popełniłam niedawno i dodałam do niego jeszcze melasę z morwy białej i nasionka chia. Chleb jest bez glutenu, bez laktozy, a w dodatku wegański. Znajdą się chętni na przepis?


Chlebek owsiany z melasą i chia smakuje zaskakująco! I to oczywiście zaskakująco dobrze ;) Jest delikatnie słodki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby kromkę posmarować hummusem albo białym serem. Tak zresztą lubię go najbardziej. Do tego trochę świeżych warzyw i pyszny posiłek gotowy.

Przygotowanie chleba nie jest trudne. Wymaga kilku składników, ale warto! Całość trzyma się dzięki chia, ale niestety trzeba przygotować się na kruszenie - chlebek nie należy ani do zbitych, ani do puszystych niczym te tostowe. Nadrabia smakiem, więc na to kruszenie można przymknąć oko ;)

Nie przedłużając - oto przepis:

Składniki "mokre":

  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych (bg)
  • 2/3 szklanki mleka roślinnego
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 i 1/4 gorącej wody
Składniki "suche":
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1/3 szklanki tapioki
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki zmielonych nasionek chia
  • 1/4 szklanki ksylitolu (lub cukru np. kokosowego)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bg)
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oliwy 
  • 1/4 szklanki melasy (z morwy białej, karobu lub zwykłej)
Zalewam płatki owsiane gorącą wodą, dodaję mleko i sok z cytryny. Odstawiam na 5 minut, aż płatki nasiąkną. 
W dużej misce mieszam mąki i pozostałe suche składniki. Po 5 minutach dodaję mokrą masę z płatków owsianych. Dobrze mieszam i odstawiam na kilka minut, żeby nasionka chia wszystko dobrze połączyły. Ciasto nieco zgęstnieje.
Keksówkę (ok. 28 cm długości) wykładam papierem do pieczenia. Przekładam do niej ciasto i posypuję jeszcze płatkami owsianymi. Można na górę też dać chia albo inne dodatki.
Chlebek piekę przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Można sprawdzić patyczkiem - skórka powinna być taka chrupiąca, a środek nie może być mokry.
Wyciągam z piekarnika, zostawiam na kwadrans i wtedy wyciągam z foremki. Z krojeniem lepiej zaczekać do całkowitego wystygnięcia. 





Co powiecie na takie połączenie? Jedliście kiedyś chleb z melasą? Jeśli nie - polecam! :)

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza bezglutenowa - spód do pizzy z cukinią

Cytrynowe ciasto z cukinii - bez glutenu, bez cukru, bez laktozy

Sernik z borówkami i kokosem (bez ciasta, bez cukru)

Bezglutenowy tort cytrynowy z białą czekoladą i malinami

zBLOGowani.pl