Pizza bezglutenowa - spód do pizzy z cukinią

Pizza! Jedno słowo, a ma wielką moc - poprawiania humoru, wywoływania uśmiechu, no i oczywiście przyjemnego zapełniania brzuchów. Czy trzeba z tego zrezygnować, nie jedząc glutenu i starając się odżywiać zdrowo? Nie! Udowadniam to przepisem na bezglutenową pizzę - a jej bazą jest bezglutenowy spód do pizzy z cukinią, dzięki której ten popularny fast food można zjadać z nieco mniejszymi wyrzutami sumienia (albo i bez nich!).



Tym razem przepis na ciasto na pizzę nie zawiera drożdży, ale mam zamiar eksperymentować, bo lubię ich smak w pizzy. Żeby było zdrowiej, w spodzie ukryta jest cukinia, która jednak pozostaje niewyczuwalna. Ciasto bardzo fajnie się trzyma; można pizzę swobodnie jeść jedną ręką. Brzegi są chrupiące tak jak lubię, ciasto nie jest za grube, za to zostawia pole do popisu dodatkom. Jednym słowem - pysznie!

Jeżeli więc macie ochotę na pizzę bez glutenu, pędźcie wypróbować mój przepis :)


Składniki: (średnica ok. 28 cm)

  • pół dużej cukinii (po odciśnięciu powinno jej zostać 0,5-1 szklanki)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki bezglutenowej (dowolnej mieszanki)
  • 2 łyżki tapioki
  • 1 łyżka mąki gryczanej
  • 2 czubate łyżki tartego sera mozzarella
  • 2 szczypty soli
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka ziół prowansalskich (opcjonalnie) 
  • dodatki: u mnie sos (na bazie ajvaru, koncentratu pomidorowego, ziół i czosnku), papryka, czerwona cebula, feta, tarta mozzarella, oregano, bazylia, czarnuszka
Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach, zasypuję solą, mieszam i odstawiam na kilka minut. Po tym czasie wykładam ją na ściereczkę i wyciskam nadmiar wody.
W osobnej misce roztrzepuję jajka, dodaję mąki, proszek, ser, zioła prowansalskie oraz cukinię. Ciasto wykładam do silikonowej formy (można też bezpośrednio na blachę - ale wtedy trzeba ją wyłożyć papierem do pieczenia - nie będzie się rozlewać, ale w formie po prostu łatwiej uformować idealny okrąg).
Nagrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza z blachą w środku - dzięki temu spód ciasta szybko się upiecze i będzie bardziej chrupiący. Wkładam formę z ciastem na blachę i piekę ok. 15-20 minut - do zarumienienia. Wyjmuję i układam na cieście dodatki. Wstawiam z powrotem na 10 minut.
To, jak ciasto powinno wyglądać po pierwszym pieczeniu, widać poniżej:



Pizza wychodzi naprawdę pyszna! Gdy wszyscy wcinają swoją pizzę pełną glutenu, ta sprawdzi się jako idealna alternatywa. A jak pachnie! Zioła i czarnuszka robią swoje... ;)

A Wy z czym najchętniej jecie pizzę? :)


Komentarze

  1. Ile dokładnie wychodzi tej startej cukinii, np. na szklanki. Cukinia cukinii nie równa. Taki wpis jest za mało dokładny, jeśli chodzi o przepisy. Jeśli chodzi o ser, rozumiem, że nie musi to być akurat mozzarella?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zaciekawiłam? Zainspirowałam? Masz pytania albo chcesz wyrazić swoją opinię? Napisz, będzie mi bardzo miło!

Popularne posty z tego bloga

Sernik z borówkami i kokosem (bez ciasta, bez cukru)

Bezglutenowy tort cytrynowy z białą czekoladą i malinami

Fasolowe ciasto kokosowe ze śliwkami i polewą

zBLOGowani.pl