Zielone naleśniki gryczano-owsiane

Zielone jest zdrowe, więc warto przemycać ten kolor do swojej kuchni jak najczęściej. Ja zazwyczaj robię to w naleśnikach - bo to sposób najprostszy i w dodatku pyszny! Dlatego dzisiaj w roli głównej - przepis na zielone naleśniki. Jak zwykle są bez glutenu, dodatkowo bez laktozy, za to samo dobro odnajdziemy w nich dzięki mące gryczanej i płatkom owsianym. Zieleń natomiast pochodzi z chlorelli.


Na jedną porcję (3-4 nie za duże naleśniki) potrzeba będzie:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki gryczanej
  • 1 płaska łyżka płatków owsianych (tym razem wzięłam błyskawiczne)
  • pół łyżeczki chlorelli
  • tyle mleka roślinnego, żeby zyskać płynną konsystencję
  • łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta soli
Jajko rozkłócam, dodaję mąkę gryczaną, płatki owsiane, chlorellę, oregano i sól. Dobrze mieszam i dolewam tyle mleka, żeby konsystencja była dość rzadka. Smażę na patelni. Można ją posmarować tłuszczem, ale nie jest to konieczne.
Moimi ulubionymi dodatkami do tych naleśników są ogórki kiszone, sałata i awokado - czyli jeszcze więcej zielonego!

Bez glutenu, bez laktozy, dużo cennych składników odżywczych - można więc zajadać i zajadać... :)



Gryczano-owsiane naleśniki przygotowuje się szybko, wychodzą cienkie, ale się nie łamią i ładnie zwijają. Będą więc super opcją na śniadanie, ale także na lunch, obiad, kolację... tak naprawdę o każdej porze ;)

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza bezglutenowa - spód do pizzy z cukinią

Ciasto mandarynkowe - bez glutenu, bez laktozy

Zdrowe tiramisu w formie kuleczek

Bezglutenowy tort cytrynowy z białą czekoladą i malinami

zBLOGowani.pl