Zielone naleśniki gryczano-owsiane
Zielone jest zdrowe, więc warto przemycać ten kolor do swojej kuchni jak najczęściej. Ja zazwyczaj robię to w naleśnikach - bo to sposób najprostszy i w dodatku pyszny! Dlatego dzisiaj w roli głównej - przepis na zielone naleśniki. Jak zwykle są bez glutenu, dodatkowo bez laktozy, za to samo dobro odnajdziemy w nich dzięki mące gryczanej i płatkom owsianym. Zieleń natomiast pochodzi z chlorelli.
Na jedną porcję (3-4 nie za duże naleśniki) potrzeba będzie:
Na jedną porcję (3-4 nie za duże naleśniki) potrzeba będzie:
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki gryczanej
- 1 płaska łyżka płatków owsianych (tym razem wzięłam błyskawiczne)
- pół łyżeczki chlorelli
- tyle mleka roślinnego, żeby zyskać płynną konsystencję
- łyżeczka suszonego oregano
- szczypta soli
Jajko rozkłócam, dodaję mąkę gryczaną, płatki owsiane, chlorellę, oregano i sól. Dobrze mieszam i dolewam tyle mleka, żeby konsystencja była dość rzadka. Smażę na patelni. Można ją posmarować tłuszczem, ale nie jest to konieczne.
Moimi ulubionymi dodatkami do tych naleśników są ogórki kiszone, sałata i awokado - czyli jeszcze więcej zielonego!
Gryczano-owsiane naleśniki przygotowuje się szybko, wychodzą cienkie, ale się nie łamią i ładnie zwijają. Będą więc super opcją na śniadanie, ale także na lunch, obiad, kolację... tak naprawdę o każdej porze ;)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Zaciekawiłam? Zainspirowałam? Masz pytania albo chcesz wyrazić swoją opinię? Napisz, będzie mi bardzo miło!