Bezglutenowy mugcake cytrynowo-jogurtowy z rodzynkami

Od dawna wiadomo, że ciasto jest dobre na wszystko - odgania smutki, potęguje radość, podobno nawet leczy katar. A jeśli można je zrobić w dwie minuty i zjeść całą porcję samemu, jest właściwie idealne! Dlatego w dniu swojej obrony podczas śniadania postawiłam właśnie na mugcake, czyli ciastko z kubka. Sprawdził się świetnie na śniadanie, ale idealny będzie na podwieczorek czy nawet słodką kolację.



Tak ważny dzień, jak ten, w którym zaplanowana jest obrona pracy magisterskiej, musi zacząć się dobrze! W swoim ciastku z kubka zmiksowałam więc smaki, które wręcz uwielbiam! Wylądowała w nim więc cytryna oraz jogurt grecki, a słodycz została jeszcze podkreślona przez rodzynki. Wszystko jest bez glutenu i bez cukru! Do tego trochę truskawek i mięty i cudowny dzień zaczęty.

Jeśli tak jak i ja chcecie zjeść całe ciasto, wypróbujcie przepis! Mugcake wyszedł z niego bardzo pulchny i super wyrośnięty :)

Składniki:

  • łyżeczka mąki gryczanej
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki babki płesznik
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ksylitolu (lub innego słodzidła)
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki jogurtu greckiego
  • ok. 2 łyżki soku z cytryny
  • trochę rodzynek
Wszystkie składniki dobrze mieszam. Przekładam do kubka (albo mieszam od razu w nim) i wkładam do mikrofalówki na 90 sekund. Warto jednak kontrolować, czy ciasto nie wylewa się z kubka, bo każda mikrofalówka działa nieco inaczej. Po tym czasie wyciągam kubek (najlepiej chwycić go przez ściereczkę - będzie gorący). Odstawiam na chwilę i wykładam na talerz.



Magisterka została obroniona na 5! Czy to zasługa mugcake'a? Nie wiem, ale na pewno nie przeszkodził ;)

A Wy macie jakieś sposoby na śniadania, które "dają kopa" w tak ważnych dniach? :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza bezglutenowa - spód do pizzy z cukinią

Ciasto mandarynkowe - bez glutenu, bez laktozy

Zdrowe tiramisu w formie kuleczek

Bezglutenowy tort cytrynowy z białą czekoladą i malinami

zBLOGowani.pl