Domowe lody bananowo-cytrynowo-miętowe

Lody to coś, co uwielbia chyba każdy! Ja zdecydowanie należę do lodożerców i nie wyobrażam sobie lata bez tych mrożonych dobroci (czy to już lodowe uzależnienie?...). Całe szczęście nie jestem ograniczona tym, co znajdę w sklepach - super zdrowe i pyszne lody można zrobić w domu! Wiadomo, że to, co domowe jest najlepsze! Nie inaczej jest właśnie z lodami, a potrzebne jest tylko kilka składników.



O lodach z banana słyszał już chyba każdy, więc nie odkryję tym wpisem Ameryki. Ale dzielę się przepisem, bo połączenie cytryny z miętą i bananowej bazy lodów jest po prostu REWELACYJNE. Są bez cukru, bez laktozy, bez glutenu, bez żadnych niepotrzebnych dodatków... to najzdrowsze lody pod słońcem!

Do ich zrobienia potrzebny jest:

  • 1 bardzo dojrzały banan
  • sok z półówki cytryny (może być też miąższ)
  • kilka listków mięty, 6-7 daje już fajny aromat

Gdy widzę, że banan jest już bardzo brązowy, kroję go w ok. 1-2 cm kawałki, układam na folii spożywczej, zawijam i wkładam do zamrażarki. W takim stanie może przeleżać całkiem długo, ale wystarczy 4-5 godzin, żeby banan nadawał się do zrobienia lodów.
Zmrożonego banana wrzucam do miksera, dodaję cytrynę, miętę i miksuję do uzyskania gładkiej masy. Trzeba od czasu do czasu łopatką zbierać to, co zostaje na ściankach. 
Gotowe przekładam do miseczki i cieszę się pysznymi domowymi lodami bananowo-cytrynowo-miętowymi!



W gorące dni kwaskowe lody o lekkiej konsystencji są tym, czego potrzebuję do ochłodzenia się :) A jakie są Wasze ulubione smaki lodów?

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza bezglutenowa - spód do pizzy z cukinią

Ciasto mandarynkowe - bez glutenu, bez laktozy

Zdrowe tiramisu w formie kuleczek

Bezglutenowy tort cytrynowy z białą czekoladą i malinami

zBLOGowani.pl