Frytki warzywne z pietruszki, selera i cukinii (+duszona cebula)
Jeżeli - tak jak miliony ludzi na całym świecie - uwielbiasz frytki i zastanawiasz się, jak przemycić je do codziennego jadłospisu tak, żeby sumienie było czyste, a waga na tym nie ucierpiała... spieszę z pomocą! Warzywne frytki to świetna alternatywa, są nie tylko zdrowe i proste w przygotowaniu, ale też nieziemsko pyszne. Zapraszam więc po przepis na zdrowe warzywne frytki z pietruszki, selera i cukinii.
Frytki z warzyw świetnie nadają się na obiad, jako przekąska albo na kolację. A właściwie to o każdej porze dnia, bo smakują po prostu rewelacyjnie. Gdy je poznacie, z pewnością nie będą Was korcić tłuste frytki, ociekające tłuszczem i suto posypane solą.
Przepis jest banalnie prosty! Początkowo wydaje się, że składników jest dużo, ale frytek ledwo starczy na dwie osoby, tak szybko znikają ;)
Składniki:
Frytki z warzyw świetnie nadają się na obiad, jako przekąska albo na kolację. A właściwie to o każdej porze dnia, bo smakują po prostu rewelacyjnie. Gdy je poznacie, z pewnością nie będą Was korcić tłuste frytki, ociekające tłuszczem i suto posypane solą.
Przepis jest banalnie prosty! Początkowo wydaje się, że składników jest dużo, ale frytek ledwo starczy na dwie osoby, tak szybko znikają ;)
Składniki:
- 1 duży korzeń selera
- 2 duże pietruszki
- 1 duża cukinia lub 2 małe
- łyżka oliwy lub oleju
- łyżeczka czubrycy zielonej
- łyżeczka suszonego oregano
- pół łyżeczki soli
Warzywa myję i obieram (poza cukinią). Kroję w słupki ok. 1 x 7 cm. Wrzucam do dużej miski, dodaję olej, przyprawy i sól. Jeżeli nie macie pod ręką czubrycy i oregano - eksperymentujcie! Dzięki mieszaniu przypraw za każdym razem można otrzymać inne danie.
Wszystko dobrze mieszam i wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Staram się zachować pomiędzy warzywami niewielkie odstępy. Powinny zająć całą blachę z piekarnika.
Frytki piekę w 200 st. Celsjusza przez 30-40 minut. Trzeba kontrolować nasze warzywa; powinny być miękkie i lekko zarumienione. Cukinia zmięknie pierwsza, więc ją można pokroić nieco grubiej.
Frytki z pietruszki, selera i cukinii są świetnym dodatkiem albo samodzielnym daniem. Dobrze do nich pasuje duszona czerwona cebula (cebulę pokroić w piórka, posolić i dusić na niewielkiej ilości wody, aż zmięknie). Po prostu pycha!
Próbowaliście już warzywnych frytek? A może robicie je jeszcze z innych warzyw? Dajcie znać ;)
Smacznego!
Z selera najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńTakie niepozorne warzywo, a zaskakująco pyszne! :)
Usuń