Frytki warzywne z pietruszki, selera i cukinii (+duszona cebula)

Jeżeli - tak jak miliony ludzi na całym świecie - uwielbiasz frytki i zastanawiasz się, jak przemycić je do codziennego jadłospisu tak, żeby sumienie było czyste, a waga na tym nie ucierpiała... spieszę z pomocą! Warzywne frytki to świetna alternatywa, są nie tylko zdrowe i proste w przygotowaniu, ale też nieziemsko pyszne. Zapraszam więc po przepis na zdrowe warzywne frytki z pietruszki, selera i cukinii.



Frytki z warzyw świetnie nadają się na obiad, jako przekąska albo na kolację. A właściwie to o każdej porze dnia, bo smakują po prostu rewelacyjnie. Gdy je poznacie, z pewnością nie będą Was korcić tłuste frytki, ociekające tłuszczem i suto posypane solą.

Przepis jest banalnie prosty! Początkowo wydaje się, że składników jest dużo, ale frytek ledwo starczy na dwie osoby, tak szybko znikają ;)

Składniki:
  • 1 duży korzeń selera
  • 2 duże pietruszki
  • 1 duża cukinia lub 2 małe
  • łyżka oliwy lub oleju
  • łyżeczka czubrycy zielonej
  • łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki soli
Warzywa myję i obieram (poza cukinią). Kroję w słupki ok. 1 x 7 cm. Wrzucam do dużej miski, dodaję olej, przyprawy i sól. Jeżeli nie macie pod ręką czubrycy i oregano - eksperymentujcie! Dzięki mieszaniu przypraw za każdym razem można otrzymać inne danie.
Wszystko dobrze mieszam i wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Staram się zachować pomiędzy warzywami niewielkie odstępy. Powinny zająć całą blachę z piekarnika.
Frytki piekę w 200 st. Celsjusza przez 30-40 minut. Trzeba kontrolować nasze warzywa; powinny być miękkie i lekko zarumienione. Cukinia zmięknie pierwsza, więc ją można pokroić nieco grubiej.

Frytki z pietruszki, selera i cukinii są świetnym dodatkiem albo samodzielnym daniem. Dobrze do nich pasuje duszona czerwona cebula (cebulę pokroić w piórka, posolić i dusić na niewielkiej ilości wody, aż zmięknie). Po prostu pycha!



Próbowaliście już warzywnych frytek? A może robicie je jeszcze z innych warzyw? Dajcie znać ;)

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Zaciekawiłam? Zainspirowałam? Masz pytania albo chcesz wyrazić swoją opinię? Napisz, będzie mi bardzo miło!

Popularne posty z tego bloga

Pizza bezglutenowa - spód do pizzy z cukinią

Ciasto mandarynkowe - bez glutenu, bez laktozy

Zdrowe tiramisu w formie kuleczek

Bezglutenowy tort cytrynowy z białą czekoladą i malinami

zBLOGowani.pl