Mrożona herbata z miętą i cytryną

Fala upałów, która ostatnio przelewa się przez Polskę, skutecznie zniechęca do gotowania, włączania piekarników i grzania pataleni. Jedyne, na co mamy ochotę, to z reguły to, co jest zimne. I najlepiej płynne. To bardzo ważne, żeby podczas tak gorących dni pić odpowiednią ilość płynów. Świetnym uzupełnieniem codziennej dawki wody może być mrożona herbata - a najlepiej ta domowa, która niczym nie ustępuje kupnej, jest bez cukru, a więc o wiele zdrowsza!



Przepis na mrożoną herbatę każdy ma prawdopodobnie nieco inny. Mój bazuje na mięcie, która dodatkowo orzeźwia. Do tego odrobina słodyczy przełamanej cytryną, kilka kostek lodu i napój na gorące lato mamy gotowy!

Składniki: (na 0,8-1 l)

  • dwie torebki ulubionej herbaty (u mnie jedna czarna i jedna czarna aromatyzowana gruszką i mango)
  • garść listków mięty
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki ksylitolu (albo innego słodzidła)
  • 250 ml gorącej wody i reszta zimnej
  • kilka kostek lodu

Połową gorącej wody zalewam herbaty w kubku. Odstawiam na kilka minut do zaparzenia. Po tym czasie wyjmuję torebki, wsypuję ksylitol i mieszam do rozpuszczenia.
Do drugiego kubka wrzucam podarte listki mięty i zalewam pozostałą częścią gorącej wody. Po kilku minutach przelewam do dzbanka albo szklanej butelki razem z herbatą. Wciskam sok z połowy cytryny. Uzupełniam zimną wodą i wstawiam do lodówki na kilka godzin.
Tuż przed podaniem dorzucam kilka kostek lodu. Można też od razu wrzucić ich więcej, wtedy szybciej spadnie temperatura herbaty.


W tym roku już wiele razy korzystałam z tego przepisu na mrożoną herbatę i wygląda na to, że jeszcze nie raz będę ją przygotowywać! A Wy czym ratujecie się w upały? :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza bezglutenowa - spód do pizzy z cukinią

Sernik z borówkami i kokosem (bez ciasta, bez cukru)

Bezglutenowy tort cytrynowy z białą czekoladą i malinami

Fasolowe ciasto kokosowe ze śliwkami i polewą

zBLOGowani.pl