Budyń kokosowy bez mleka + ekspresowe powidła

Budyń, ale nie budyń! Bardzo kokosowy, ale lekki, bez mleka, za to z orzeźwiającymi owocami pod postacią ekspresowych powideł. To idealna przekąska, gdy pojawia się potrzeba szybkiego deseru. Zapraszam na budyń kokosowy bez mleka z morelami i poziomkami!



Nie wiem, co takiego jest w budyniu, że jest jednym z moich ulubionych deserów. Ale nie jest to najistotniejsze, bo najważniejsze jest to, że można go zrobić szybko - i to nawet bez mleka i bez cukru! Mój budyń kokosowy uzupełniłam owocami, które dodają świetnej kwaskowatości. Morele i poziomki pod postacią ekspresowych powideł to coś, co powinien każdy spróbować :)



Składniki: (na 1 porcję) 

  • 240 ml wody
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej (albo innej skrobi)
  • 1-2 łyżki wiórek kokosowych
  • łyżka słodzidła, u mnie ksylitol
  • owoce: i mnie 3 morele i pół garści poziomek
  • a na górę dodatkowo orzechy włoskie
Część wody przelewam do niewielkiego garnuszka, zostawiając około pół szklanki. Do garnuszka wsypuję wiórki kokosowe i słodzidło. Gotuję przez kilka minut. W międzyczasie w wodzie w szklance rozpuszczam mąkę ziemniaczaną. Następnie wlewam ten roztwór do gotującej się wody, cały czas ją mieszając. Trzymam na ogniu jeszcze chwilę i zestawiam.
Morele kroję na kostkę, wrzucam na patelnię razem z poziomkami i odrobiną wody. Duszę przez kilka minut, aż wszystko będzie miękkie. 
Układam warstwowo w słoiku, posypuję orzechami i gotowe!



Jeśli tak jak ja jesteście wielbicielami wszystkiego, co kokosowe, z całą pewnością taki deser Wam zasmakuje. No i te morele oraz poziomki prosto z ogródka!...

Osobiście uwielbiam budynie i na ciepło, i na zimno - a Wy którą wersję wolicie? ;)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza bezglutenowa - spód do pizzy z cukinią

Ciasto mandarynkowe - bez glutenu, bez laktozy

Zdrowe tiramisu w formie kuleczek

Bezglutenowy tort cytrynowy z białą czekoladą i malinami

zBLOGowani.pl