Cytrynowe ciasto z cukinii - bez glutenu, bez cukru, bez laktozy

Dużo tego "C" w moim cieście! I choć może się wydawać, że cytryna i cukinia połączone razem w jednym deserze nie mogą do siebie pasować... wcale tak nie jest! Ciasto jest pysznie cytrynowe, idealnie lekko słodkie, wilgotne, a dzięki cukinii niskokaloryczne i wyjątkowo zdrowe. Zapraszam więc po przepis na bezglutenowe cytrynowe ciasto z cukinii!



Pomysł na ciasto przyszedł w porywie chwili - jak to zwykle bywa - gdy miałam ochotę na coś słodkiego i cytrynowego jednocześnie... Przy okazji chciałam jednak, żeby nie było to coś ciężkiego, po jednym kawałku czego miałabym wyrzuty sumienia. Przemyciłam więc do ciasta warzywo - cukinię, która jest tak uniwersalna, że nie można jej nie kochać! Zrobiłam już z jej udziałem pizzę i na pewno wykorzystam ją jeszcze nie raz i to równie oryginalnie!

Cytrynowe ciasto z cukinii jest jak zwykle bez glutenu, w dodatku bez cukru i bez laktozy. A robi się je naprawdę szybko i prosto :) Cytryna sprawdziła się tu świetnie, ale gdyby tak zmienić ją na pomarańcze i dodać kakao i przypraw korzennych... mógłby wyjść rewelacyjny piernik!

Nie przedłużając, oto przepis:

Składniki: (na keksówkę ok. 28 cm)
3 jajka
60 g mąki ziemniaczanej
60 g mąki ryżowej
50 g mąki gryczanej
50 g płatków owsianych błyskawicznych
50 g babki płesznik (można pominąć, dać zmielone chia albo mielone siemię lniane)
190 g cukinii startej na grubych oczkach
1 duże jabłko (ok. 200 g) starte na puree
1 łyżka melasy albo miodu
50 g ksylitolu
1 łyżka oleju
40 ml soku z cytryny + starta skórka
łyżeczka sody oczyszczonej

Jajka rozkłócam trzepaczką, aż zaczną się pienić. Dodaję startą cukinię, puree z jabłka, olej, melasę, ksylitol i cytrynę. Dobrze mieszam. Dodaję resztę składników, mieszam.
Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Wylewam do niej ciasto i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 50 minut. Po tym czasie sprawdzam patyczkiem - powinien wyjść czysty.
Ciasto studzę na kratce.



Ciasto dzięki cytrynie jest bardzo aromatyczne, a świetnie smakuje też z gorzką czekoladą. Na jesienną chandrę - idealne!

Komentarze

  1. Czy cukinie trzeba przed dodaniem do ciasta posolic, a potem odsączyć z nadmiaru wody?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zaciekawiłam? Zainspirowałam? Masz pytania albo chcesz wyrazić swoją opinię? Napisz, będzie mi bardzo miło!

Popularne posty z tego bloga

Pizza bezglutenowa - spód do pizzy z cukinią

Ciasto mandarynkowe - bez glutenu, bez laktozy

Bezglutenowy tort cytrynowy z białą czekoladą i malinami

Zdrowe tiramisu w formie kuleczek

zBLOGowani.pl