Letnia sałatka z bobem, pestkami, awokado i grejpfrutem
Bób jest warzywem bardzo wdzięcznym i bardzo smacznym! Po paście z bobu przyszedł więc czas na wykorzystanie go do sałatki. Wystarczyło kilka składników, żeby otrzymać pyszną letnią przekąskę, pełną pysznych (!) i zdrowych (!) właściwości. Zapraszam na sałatkę z bobem, pestkami, awokado i grejpfrutem.
Sałatka z bobem świetnie nadaje się na kolację, ale można ją jeść o każdej porze, bo zawsze smakuje rewelacyjnie. Jest lekka, ale sycąca, pestki przyjemnie chrupią, a grejpfrut dodaje orzeźwienia. Nie ma w niej żadnych produktów odzwierzęcych, więc myślę, że weganie (ale nie tylko!) będą zachwyceni. Jeśli macie ugotowany bób, jej przygotowanie zajmie tylko kilka chwil.
Składniki:
Zaczynam od uprażenia na suchej patelni słonecznika i pestek dyni. Są dobre, kiedy lekko się zarumienią i zaczną pachnieć orzechowo. Wykładam je na talerz do przestudzenia.
Sałaty myję i rwę na mniejsze kawałki. Ugotowany bób obieram i rozrzucam na sałacie. Awokado kroję na kawałki ok. 1x1 cm i dorzucam do bobu.
Grejpfrut filetuję, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do sałatki.
Koperek drobno siekam, wrzucam do małego słoiczka; dodaję oliwę/olej, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz. Zakręcam słoiczek i potrząsam, aż wszystkie składniki się połączą. Sosem polewam sałatkę tuż przed podaniem.
Smacznego!
A Wy z czym łączycie bób? Macie jakieś sprawdzone przepisy na sałatkę z nim w roli głównej?
Sałatka z bobem świetnie nadaje się na kolację, ale można ją jeść o każdej porze, bo zawsze smakuje rewelacyjnie. Jest lekka, ale sycąca, pestki przyjemnie chrupią, a grejpfrut dodaje orzeźwienia. Nie ma w niej żadnych produktów odzwierzęcych, więc myślę, że weganie (ale nie tylko!) będą zachwyceni. Jeśli macie ugotowany bób, jej przygotowanie zajmie tylko kilka chwil.
Składniki:
- 0,5 kg bobu (o tym, jak go gotować, możecie przeczytać tutaj)
- dojrzałe awokado
- 1 grejpfrut
- 1/3 główki sałaty lodowej
- 1/2 główki sałaty strzępiastej
- 3 łyżki słonecznika
- 3 łyżki pestek dyni
- pół pęczka koperku
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- szczypta granulowanego czosnku
- sól, pieprz do smaku
Zaczynam od uprażenia na suchej patelni słonecznika i pestek dyni. Są dobre, kiedy lekko się zarumienią i zaczną pachnieć orzechowo. Wykładam je na talerz do przestudzenia.
Sałaty myję i rwę na mniejsze kawałki. Ugotowany bób obieram i rozrzucam na sałacie. Awokado kroję na kawałki ok. 1x1 cm i dorzucam do bobu.
Grejpfrut filetuję, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do sałatki.
Koperek drobno siekam, wrzucam do małego słoiczka; dodaję oliwę/olej, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz. Zakręcam słoiczek i potrząsam, aż wszystkie składniki się połączą. Sosem polewam sałatkę tuż przed podaniem.
Smacznego!
A Wy z czym łączycie bób? Macie jakieś sprawdzone przepisy na sałatkę z nim w roli głównej?
Komentarze
Prześlij komentarz
Zaciekawiłam? Zainspirowałam? Masz pytania albo chcesz wyrazić swoją opinię? Napisz, będzie mi bardzo miło!