Amarantusowe ciasteczka z kardamonem

Zadecydowanie, do czego wykorzystać mąkę amarantusową, nie było proste! Ostatecznie padło na coś słodkiego, bo... kto nie lubi słodkich wypieków? Zakasałam rękawy i upiekłam więc amarantusowe ciasteczka z kardamonem. Są naprawdę pyszne, chrupiące i cudownie korzenne. No i oczywiście bez glutenu i bez białego cukru, a także bez laktozy i z opcją wegańską. Takie amarantuski można zajadać bez wyrzutów sumienia!


Bazowy przepis pochodzi z bloga love food eat

A to moja interpretacja:

SKŁADNIKI
  • 1 szklanka mąki z amarantusa
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
  • 1/3 szklanki słodzidła, dałam erytrol (można mniej, są naprawdę słodkie!)
  • 1/4 oleju kokosowego
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu 
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki babki płesznik (można pominąć)
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: 1 jajko
Siemię mieszam z wodą i odstawiam na kilka minut. Powinno zgęstnieć. 
Mąkę amarantusową prażę kilka minut na suchej patelni - do momentu aż zacznie nieco zmieniać kolor. Odstawiam do ostygnięcia. 
W misce miksuję olej z erytrolem, aż całość stanie się puszysta. Dodaję kleik z siemienia, mąkę, babkę, proszek, przyprawy i jajko (jeśli go nie unikamy). Dobrze mieszam. Ciasto nie będzie kleiste, raczej będzie przypominać mokry piasek. Mimo to można spokojnie z niego ulepić ciastka. Nabieram ciasto łyżeczką, formuję kulkę i spłaszczam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wychodzi około 18-20 ciastek.
Piekę przez 10 minut w 160 stopniach C.
Po wyjęciu z pieca ciasteczka są miękkie, ale to nie oznacza, że są niedopieczone! Stwardnieją po kilku minutach i będą super chrupiące.



Amarantuski pięknie pachną i świetnie smakują. Jeśli lubicie korzenne smaki, to zdecydowanie coś dla Was!

Smacznego :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Zaciekawiłam? Zainspirowałam? Masz pytania albo chcesz wyrazić swoją opinię? Napisz, będzie mi bardzo miło!

Popularne posty z tego bloga

Pizza bezglutenowa - spód do pizzy z cukinią

Cytrynowe ciasto z cukinii - bez glutenu, bez cukru, bez laktozy

Sernik z borówkami i kokosem (bez ciasta, bez cukru)

Bezglutenowy tort cytrynowy z białą czekoladą i malinami

zBLOGowani.pl